23/07/2018

De soorten autoruiten: want de ene ruit is de andere niet

Van welk jaar is je auto? Welke uitvoering? Sedan of break? Als jij je autoruit laat vervangen, vuren wij heel wat vragen op je af. Niet omdat wij met een naslagwerk bezig zijn over ‘De Belgische Auto.’ Maar wel omdat wij de juiste te vervangen autoruit dienen te weten. Want de ene ruit is de andere niet… 

Andere auto, andere soort autoruit

Sommige zaken zijn vanzelfsprekend. Elk specifiek automodel heeft zo bijvoorbeeld een ander soort voorruit nodig. Die verschillende soorten autoruiten variëren onder meer van grootte en buiging. Maar de voorruit van elk automodel bestaat telkens ook nog eens in verschillende versies. Denk maar aan het jaartal van de wagen en of deze een facelift heeft gekregen. Allemaal zaken die invloed hebben op de soort voorruit. Dat zijn dus al heel wat soorten autoruiten. Maar daar blijft het niet bij… 

Dezelfde auto, andere soort autoruit

Elke autoruit heeft natuurlijk dezelfde basisstructuur, bestaande uit twee glaslagen en een filterlaag uit PVB (polyvinylbutyral) ertussen. Maar er zijn ongelofelijk veel variaties. En dat hangt vaak samen met de verschillende opties die je neemt op je wagen. Denk maar aan geblindeerde ruiten, voorruiten met een regensensor en/of camera, akoestische autoruiten, zijruiten bestuurderskant, zijruiten passagierskant, zijruiten bij een break, zijruiten bij een sedan, verschillende tinten, … Je kan alle opties mixen en matchen, waardoor je een ontelbaar aantal soorten autoruitenkrijgt. En dat dus zelfs voor hetzelfde automodel!

Wanneer je ons opbelt voor de vervanging van je autoruit, kan je best het kentekenbewijs van je wagen bij de hand houden. Dat zit bij je boorddocumenten. Hierop vind je het merk van de wagen, het model, de datum van de eerste inschrijving en het chassisnummer (VIN). Die informatie hebben wij nodig om de juiste soort autoruitte bepalen. In 85% van het Belgische wagenpark kunnen we tegenwoordig de juiste autoruit opzoeken op basis van het chasisnummer. Voor de andere 15% hebben we de extra informatie nodig.

Duizenden soorten, but we’ve got you covered!

Het is moeilijk te zeggen hoeveel soorten autoruiten er precies zijn. Met duizenden komen we niet eens toe. Het is dan ook onmogelijk om van elke soort autoruit een stock aan te leggen in onze service centers. Daarom werken we bij Autoglass Clinic nauwgezet samen met onze glasleveranciers en kunnen we tot zo’n vier keer per dag een nieuwe levering van autoglas verwachten. 

Op die manier bieden wij jou altijd de snelste en beste service. Aarzel dus niet om ons te contacteren voor meer informatie, om een afspraak vast te leggen of een offerte aan te vragen. At your service!